Al onze kaarten zijn reproducties van de hoogst mogelijke kwaliteit
€0 verzendkosten > €100, anders €10
Oldenzaal 1605 vondst Turijn

Oldenzaal 1605 vondst Turijn

Uitgegeven door onbekend in 1605 Oldenzaal

Beschrijving

Deze kaart uit 1605 werd enkele jaren geleden in het Turijnse archief "Archivo di Sato di Torino"gevonden door Jan Oude Nijhuis uit Losser.
De tekst is geschreven in een soort Florentijns dialect van eeuwen geleden.

Vertaald luidt de tekst:
"Plattegrondkaart van de stad Oldenzaal. Op 9 augustus 1605 rond het middaguur sloegen de aartshertogen hun bivak op. De volgende nacht, vanaf drie uur, openden zich de loopgraven en bereikte men de vestingsgrachten terwijl het nog donker was. Men had twee batterijen met kanonnen, een met één, de ander met vier. Deze batterijen begonnen vanaf de ochtend te schieten en schoten bressen in sommige oude muren en brachten schade aan. In de huizen begonnen de inwoners van de stad te schreeuwen tegen de soldaten in de stad: "Jullie lafaards, helpers van de gouverneur, geef je over en neem eens een krachtig besluit. Het is beter te vertrekken en de stad over te geven aan de adelijken". 
Diezelfde dag rond twee werd er omgeroepen: "geef de stad terug en red het leven van al haar soldaten. Zij kunnen vertrekken met wapens, bagage en de vaandels wapperend, in gezelschap van paarden en de door de aartshertogen verstrekte karren volgeladen met hun bagage". 
Dezelfde dag vertrokken 500 infanteristen met zes vaandels uit de stad. Ze werden vergezeld door 1000 infanteristen en 500 paarden tot een plaats op veilige afstand van de stad."

Formaat

beeldmaat 51 x 37 cm lijstmaat plm 63 x 50 cm
Lijst & dubbel passe-partout

Lijst & dubbel passe-partout

De kaarten worden standaard ingelijst en krijgen een dubbel passe-partout. Verder heeft u de keuze uit twee lijsten. Mahonie of wortelnoot.
Inscriptie

Inscriptie

Voor €15,00 extra kan een peroonlijke tekst in het passepartout worden uitgesneden.

Deze tekst kunt u tijdens het afrekenproces invullen.

Bestelcode

NLS 0076 Oldenzaal vondst Turijn
Copyright © 2023 Oudelandkaarten.nl. Alle rechten voorbehouden.