Nederland 1700 Zeven Provinciën Sanson

Nederland 1700 Zeven Provinciën Sanson

Uitgegeven door Sanson in 1700 Nederland

€99,00

Beschrijving

Nicolas Sanson 1600-1667, zonen Guillaume en Adrien Sanson

Geboren in Abbeville waar hij geschiedenis van de oude wereld studeerde. Er wordt gezegd dat hij alleen cartografie ging beoefenen om zijn historische werk te kunnen illustreren. Voor dit doel maakte hij een aantal prachtig getekende kaarten, waarvan er een, na zijn verhuizing naar Parijs, onder ogen kwam van Lodewijk XIII, waarna deze hem aanstelde als Geographe Ordinaire du Roi. Voor de totstandkoming van zijn voornaamste atlas Cartes Generales de Toutes les Parties du Monde had Sanson een aantal graveurs in dienst. Een van hen, M.Tavernier, graveerde de belangrijke kaarten van de Franse postroutes en rivier- en waterweg systemen in Frankrijk (1632-1634) en een kaart van de Britse eilanden in 1640.

In totaal produceerde Sanson zo’n 300 kaarten, waarvan twee zeer invloedrijke van Noord Amerika: Amerique Septentrionale (1650) en Le Canada ou Nouvelle France (1656), de eerste kaart met de grote meren afgebeeld.

Na zijn overlijden werd de zaak voortgezet door zijn twee zonen Guillaume en Adrien en zijn kleinzoon in partnerschap met A.H.Jaillot. Over het algemeen wordt de bloei van de Franse cartografie toegeschreven aan het werk van Sanson, maar daarbij moeten ook A.H.Jaillot en Pierre Duval worden vermeld als graveurs van zijn kaarten, waarvan vele nog niet gedrukt  waren bij zijn overlijden en die later zijn uitgegeven in concurrentie met de nog steeds heersende dominantie van de Nederlanders op kaartengebied.

Formaat

beedmaat 30 x 23 cm lijstmaat plm 42 x 36 cm

Bestelcode

NLT 0003 Zeven Provinciën