Wegens een korte vakantie van een week kan de aflevering van uw bestelling iets vertraging oplopen.

Woerden 1545 Jacob van Deventer

Woerden 1545 Jacob van Deventer

Uitgegeven door Jacob van Deventer in 1545 Woerden

€149,00

Beschrijving

Zeer oude kaart van Woerden in 1545 getekend door Jacob van Deventer.

Jacobus van Deventer plm 1500-1575

Geboren in Kampen, werkzaam in Mechelen en gestorven in Keulen. Maakte als een van de eersten gebruik van de z.g. driehoeksmeting.

Tekende in opdracht van koning Phillips II van Spanje zo’n 250 versterkte steden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De kaarten zijn met de hand getekend en ingekleurd en nooit in druk verschenen. Ze waren bedoeld als stafkaarten voor het Spaanse leger maar zijn als zodanig nooit gebruikt. Van Deventer gebruikte de zomermaanden voor het opmeten in het landschap en in de wintermaanden werkte hij de kaarten uit in zijn woonplaats Mechelen. De kaarten staan bekend om hun verbluffende nauwkeurigheid. De schaal was ongeveer 1:8000.

De originelen worden bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Madrid. Ze waren ondergebracht in drie boeken waarvan er twee bewaard zijn gebleven.

Eind 19e eeuw is een aantal Nederlandse tekenaars naar Madrid gegaan om de kaarten nauwkeurig na te tekenen. Deze “kopieën” zijn later in een aantal boeken uitgegeven. Veel van zijn kaarten hebben een hoofdkaart, waarop ook een stuk van de omgeving staat en een z.g. bijkaart met daarop alleen de stad zelf.

Formaat

beeldmaat plm 36 x 46 cm lijstmaat plm 48 x 59 cm

Bestelcode

NLS 0618 Woerden 1545 v.Deventer